top of page
  • Writer's pictureLaura Glinskė

Kuo skiriasi psichologas ir psichoterapeutas?

Pagal įgytą specialybę išskiriami trys pagrindiniai "psi": psichologas, psichoterapeutas ir psichiatras. Šias, taip panašiai skambančias specialybes, lengva supainioti.

Žemiau aprašysiu kiekvieną iš šių specialybių. Pasistengsiu tai padaryti kaip galima konkrečiau ir aiškiau tam, kad būtų lengviau suprasti esminius skirtumus.


Ar kada teko svarstyti į kurį specialistą kreiptis vien todėl, kad nebuvo iki galo aišku kokias funkcijas jie atlieka ir kuo skiriasi tarpusavyje?

Viskas paprasčiau nei atrodo - psichologas, psichoterapeutas ir psichiatras turi vieną labai aiškų skirtumą - įgytą specialybę.


Psichologas


Tai psichologijos bakalauro ir psichologijos magistro studijas universitete baigęs specialistas. Psichologijos bakalauro studijos yra bendro pobūdžio ir jas baigę asmenys dar negali užsiimti savarankiška psichologinio konsultavimo veikla. Psichologijos magistro studijos yra specializuotos, čia būsimieji psichologai renkasi konkrečias psichologijos kryptis ir žinias gilina siauresnėje, savo pasirinktoje srityje. Priklausomai nuo baigtos magistro studijų programos, psichologai turi konkrečią specializaciją: klinikinis psichologas, sveikatos psichologas ir t.t. Psichologo įgytą kvalifikaciją įrodo magistro psichologijos studijų diplomas.


Psichoterapeutas


Tai psichologas, gydytojas ar kitas specialistas, kuris po šios specialybės magistro studijų pabaigė ne mažiau kaip 3 metus trunkančias kažkurios psichoterapijos krypties studijas. Šitokiu būdu jis tampa psichologu-psichoterapeutu, psichiatru-psichoterapeutu ar kt. Panašiai kaip psichologas, psichoterapeutas gydo pokalbių technika, tačiau problemas analizuoja kur kas giliau negu psichologinių konsultacijų metu, remdamasis konkrečia psichoterapine mokykla (pavyzdžiui, kognityvine-elgesio, egzistencine, psichodinamine, psichoanalitine ir t.t.).


Psichiatras


Tai medicinos studijas universitete ir psichiatrijos rezidentūrą baigęs gydytojas. Jis įvertina paciento psichikos būseną, diagnozuoja psichikos sutrikimus, sudaro gydymo programą, paskiria vaistus psichikos sutrikimams gydyti, jei to prireikia, nusiunčia pacientą pas kitus reikiamus specialistus. Jis diagnozuoja ir gydo visus psichikos sutrikimus, tačiau dažniausiai jam tenka padėti asmenims, sergantiems psichozėmis ir kitais sunkiais sutrikimais. Dažniausiai psichiatras gydo vaistais.


Išsiaiškinę kuris specialistas, susidūrus su konkrečia problema, jums tiktų labiausiai - drąsiai kreipkitės dėl kompetetingos pagalbos.

191 views
bottom of page